
Kompozit Izgara (CTP Izgara) – Çelik/ Galvanizli Çelik Izgara Karşılaştırması
Birçok firma için çelik/ galvanizli çelik, başlangıç aşamasındaki düşük maliyeti nedeniyle tercih edilmektedir. Fakat ilk alım aşamasında ucuz olmasına karşın uygulama, montaj ve bakım safhalarında ek maliyetlere neden olmaktadır.
Çelik/ galvanizli çelik ızgaradan daha iyi başka bir yapı malzemesi var mı? Çoğu durumda, Kompozit (CTP-FRP) ızgaralar çelikten daha üstündür. Aslında, çelikle başa baş kıyaslandığında, çelikle aynı yapılarda üretilen cam elyaf, sadece daha hafif değildir, aynı zamanda korozyona karşı da dirençlidir. Çelik/ galvanizli çelik ızgaraya kıyasla avantajlarının sadece bununla da bitmiyor:
- Dayanım
Mukavemet açısından, Kompozit (CTP-FRP) ızgara, çelik/ galvanizli çelik ızgara ile karşılaştırılabilir. Kompozit (CTP-FRP) ızgaralar, daha rijit/ sert olmasına rağmen, çelikten daha esnek bir malzemedir. Bu esneklik, çeliğe kıyasla daha yüksek darbe dayanımı sağlar. Bir etkinin çeliğine zarar verebileceği durumlarda, benzer bir gücün Kompozit (CTP-FRP) ızgara üzerindeki etkisi herhangi bir hasara neden olmaz. Bunun nedeni, imal edildiği uygulamaya bağlı olarak cam elyafı değişken derecelerde sertlik veren özel bir jel kaplamadır.
- Güvenlik
İş güvenliği son derece önemlidir. Kompozit (CTP-FRP) ızgara, birçok önemli açıdan çelikten daha güvenli bir malzemedir. Birincisi, malzeme kaymaz, kaymayı önleyecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca, çekişi arttırmak için dokulu olabilir. Metal olan çeliğin nemli koşullarda kaymaya neden olma olasılığı çok daha fazladır.
Kompozit (CTP-FRP) ızgara, elektrik iletmediğinden çelikten daha güvenlidir. Çeliğin kolayca elektrik iletmesi, çalışanlar için büyük bir tehlike olabilir. FRP iletken olmadığından topraklanmasına gerek yoktur, bu nedenle elektrik santralleri ve yüksek voltaj kaygıları olan diğer alanlar gibi birçok elektrik tehlikesi olan işyerleri için uygun hale getirir.
Daha önce belirtildiği gibi, Kompozit (CTP-FRP) ızgara esnek özelliği ayrıca çelikten başka bir avantaj sağlar; daha yumuşak. Çeliğin katılığı, özellikle uzun süre ayakta durması gereken personeller için ayak ve sırt sorunlarına neden olabilir. Kompozit (CTP-FRP) ızgara ile çalışan yorgunluğunu azaltabilir ve verimliliği artırabilir.
Kompozit (CTP-FRP) ızgaralar ayrıca ısı iletkenliği az olan bir yalıtkan olarak olağanüstü bir performansa sahiptir. Metal ve çeliğin çalışma alanında tehlikeli olabilecek ısıyı ilettiği yerlerde, cam elyafı çevreden bağımsız olarak soğuk kalır.
Güvenlik, radyo parazitinden de etkilenebilir. Birçok işyerinin büyük operasyonları koordine etmek için telsiz iletişimine güvenmesi durumunda, telsiz parazitinin olması ciddi bir kazaya neden olabilir. Çelikten farklı olarak, Kompozit (CTP-FRP) ızgaralar radyo dalgaları ve elektrik sinyali ile etkileşime girmez. Bu, çeliğin normal olarak müdahale edebileceği ve potansiyel güvenlik tehlikelerine neden olabileceği ortamlarda kullanılabileceği anlamına gelir.
- Dayanıklılık
Kompozit (CTP-FRP) ızgaranın, çeliğe göre en büyük avantajı dayanıklılığıdır. Bu özellikle kimyasal uygulamalar için geçerlidir. Çelik paslanır, alüminyum reaktifdir, ahşap çürür ve termitlere karşı hassastır, ancak Kompozit (CTP-FRP) ızgaralar sudaki aşındırıcı elementlere, aşındırıcı kimyasallara ve böceklere karşı korozyona dayanıklıdır. Çeliğin, genel maliyet ve bakım maliyetine ilave olan bazı ortamlarda kullanılmak için galvanizleme veya özel kaplamalar için ek maliyetler gerektirdiği de belirtilmelidir.
Kimyasal maruz kalma, tuzlu suya maruz kalma veya aşırı iklim koşulları olsun Kompozit (CTP-FRP) ızgaralar her seferinde çelikten daha iyi performans gösterir. Kompozit (CTP-FRP) ızgaralar, çeliğe kıyasla pas ve korozyona karşı çok daha dayanıklı olduğundan, daha uzun dayanır ve çelik kadar sık değiştirilmesi gerekmez. Sert şartlarda bile, yıllarca dayandığı kanıtlanmıştır.
Kompozit (CTP-FRP) ızgaraların boyanmalarına gerek yoktur, üretim safhasında dahil edilen pigmentler sayesinde rengini uzun yıllar korur, iş güvenliğinin önem arz ettiği fabrikalarda, platformlarda, tesislerde yürüyüş yollarının ve platformlarının renklendirilmesine olanak sağlar, Ayrıca mimari projelerde esneklik imkanı tanır.
- Maliyet
Maliyetlere bakıldığında, çelik/ galvanizli çelik ile benzer fiyatta olmalarına karşın sağladığı avantajlar sonucunda birçok noktada öne geçmektedir.
Hafif olması sebebiyle nakliye de ekstra masraf üstlenmenize gerek olmaz, uygulama alanında kaynak vb. özel personel ve alet kullanmanıza gerek yoktur. Daha az insan gücü ve ekipman ile uygulamalar gerçekleştirilebilir.
Bakım maliyetleri yönünden, çelik/ galvanizli çelik ızgaralar düzenli bakım/ onarım ister, Kompozit (CTP-FRP) ızgaraların böyle bir ihtiyacı yoktur.
Kompozit (CTP-FRP) ızgaralar, projelerinizde, tesislerinizde, fabrikalarınızda yapacağınız iyi bir yatırımdır.